Ιστορικά στοιχεία της περιοχής της Συκιάς και μνημεία της περιοχής.

 

Η Συκιά έχει ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου και θεωρείται ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής.
Ο προιστορικός οικισμός στην κορυφή του βουνού πάνω από το χωριό της Συκιάς , ο Κούκος, μας μαρτυρεί πως η περιοχή κατοικείτε από από την πρωιμη εποχή του χαλκού.


Το πλάτωμα της κορυφής του Κούκου, περιβάλλεται από κάστρο, όπου άνθισε ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός. Οι ανασκαφές από τους αρχαιολόγους έδειξαν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 11ο αιώνα π.Χ.  και η κατοίκηση οφείλεται πιθανότατα στις πλούσιες πηγές χαλκού που άρχισαν να τις εκμεταλλεύονται από τη μέση εποχή του χαλκού.
Για την μεγάλη ιστορική διαδρομή της ευρήτερης περιοχής μας λέει περισσότερα ένας προιστορικός τύμβος που βρέθηκε στο Κριαρίτσι λίγα χιλιόμετρα νότια της Συκιάς.


Εκεί στη περιοχή του  Κριαριτσίου της Συκιάς,  αποκαλύφθηκε ο προϊστορικός τύμβος  που χρονολογείται από τα τέλη της μέσης έως την ύστερη φάση της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2.300 – 1.900 π.Χ. περίπου). Ο τεχνητός αυτός γήλοφος κάλυπτε 30 τάφους με κυκλικούς περιβόλους, καθένας από τους οποίους περιείχε αγγεία με τις στάχτες των νεκρών. Η σπουδαιότητα του ευρήματος έγκειται στη μοναδικότητά του για τον χώρο της Μακεδονίας, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τις ταφικές συνήθειες και για τις μεθόδους κατασκευής των ταφικών τύμβων κατά την Εποχή του Χαλκού.